Have- og landskabsarkitekt mdl

Sanse- og terapihaver

“Det grønne er godt for øjnene” sagde andemor i H.C. Andersens fortælling ‘Den Grimme Ælling’ fra 1843.

Intuitivt har vi længe vidst, at det grønne har en positiv effekt på os. Det kan ny forskning på området bekræfte. Også økonomiske studier viser, at der trods udgifter til anlæg og vedligeholdelse er økonomiske fordele i at bruge det grønne som en aktiv medspiller til folkesundheden.

Forskningen har vist, at ophold i grønne omgivelser har en betydelig afstressende effekt og virker befordrende for velvære og helbredelse af mange sygdomme. En have kan tilrettelægges, så den har en positiv indflydelse på fysisk og mental sundhed, social tilpasning, genoptræning og rekreation.

Sansehaver
En sansehave er en have der stimulerer flere af vores 5 sanser – syn-, høre-, lugte-, føle- og smagssansen. Mange af vores haver er sansehaver i større eller mindre grad, men der kan arbejdes meget mere bevidst med sansepåvirkningen, så mulighederne for oplevelser i haven bliver styrket. I sansehaven kan man betragte blomsternes farver, høre biernes summen og fuglenes kvidren. Man kan mærke sol og vind, dufte fra planterne og smage på de spiselige planter. Haven har en afslappende og beroligende effekt, og kan opmuntre til ophold, aktiviteter og bevægelse rundt i haven.

Terapihaver
En terapihave indeholder oftest sammen elementer som en sansehave, men planlægges derudover målrettet og detaljeret ud fra kendskab til brugernes særlige udfordringer og behov. I samarbejde med terapeuter og øvrigt relevant sundhedspersonale registrerer vi ønsker og sætter mål for haven.

Det kunne være ønsker om lettere at kunne færdes på egen hånd for mennesker med demens eller retningsforstyrrelse, muligheder for aktiviteter som pasning af planter for kørestolsbrugere, eller blot mere attraktive muligheder for motion i inspirerende eller beroligende omgivelser.

Terapi- eller sansehaver kan skabe rum hvor der er bedre plads til besøgende og noget at snakke om. Der er lavet undersøgelser om, at adgang til spændende haver giver mennesker på plejehjem flere og længerevarende besøg, da rammerne i haven er mere uformelle med bedre plads til børn og der er mere at snakke om.

Kontakt os her

Anne Brandt | Have- og landskabsarkitekt mdl. | Smedebakken 7B, Mygind | DK-8544 Mørke | Tlf. 60 89 00 33 | CVR. 27608841